Het bedrijf ...

is in de West-Vlaamse stad Menen gevestigd, tegen de Franse grens. Sinds de oprichting in 1830 werd ons bedrijf vooral door de Franse orgelbouw beïnvloed. Orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll speelde een belangrijke rol bij de toenmalige ontwikkeling van ons werk. De neo-barokke beweging van de jaren zestig had weinig invloed op onze werkwijze.

Tegenwoordig bouwen en herstellen wij ook andere dan louter mechanische orgels. Zo restaureren we onder meer kegelladen en Barkermachines. Naast onderhouden en optimaliseren, restaureren wij een vijftal orgels per jaar. Het gaat meestal om orgels die na ± 1850 zijn gebouwd. Soms bouwen wij ook een nieuw orgel.

Waar mogelijk passen wij moderne technologie toe. Naar onze mening moet de orgelbouwer toekomstgericht tegen orgelbouw aankijken - zoals dat de gewoonte was vóór de jaren zestig - en dus niet alleen naar een verder verleden teruggrijpen.

 

De leiding ...

Andriessen Orgelbouw Anneessens bvba wordt geleid door Ing. P. Andriessen.
Hij werd in 1961 in Alkmaar geboren als zoon van een orgelbouwer.

In 1984 studeerde hij af als industrieel ingenieur elektronica optie regeltechniek aan de Industriële Hogeschool te Kortrijk. 

Na zijn orgelbouwstudies in o.a. Nederland en de Verenigde Staten, waar hij ook orgelles volgde bij Edward Zimmerman, nam hij in 1988 het orgelatelier Andriessen-Anneessens van zijn vader over.

Nu omvat zijn werk het optimaliseren en het onderhouden van meer dan 200 orgels. Daarvan is het (bijna) middentoons gestemde orgel van de Sint-Pieterskerk te Oostkamp één van de kleinste. Het grootste daarentegen is het gelijkzwevend gestemde vijfmanuaals orgel van de Gentse Sint-Baafskathedraal.

Naast de mechanische tractuur specialiseert hij zich vooral in alle andere tractuurvormen.